PENINGKATAN PENETASAN TELUR IKAN KOKI (Carassius auratus) MENGGUNAKAN ECENG GONDOK (Pontederia crassipes) PADA PEMIJAHAN INDUK

Fadila Rizmauliana, Waluyo Waluyo, Shobrina Silmi Qori Tartila

Abstract


Goldfish (Carassius auratus) is a type of ornamental fish with various body shapes and colors. Goldfish in Indonesia are classified as high-economic fish, because they are in great demand by the public, especially ornamental fish hobbyists. The demand for goldfish is quite high, it is necessary to increase the goldfish hatchery activities so that the supply of seeds can be fulfilled with good quality and quantity. This scientific article aimed to describe the goldfish hatchery techniques and discover the obstacles in goldfish hatchery activities. This activity was carried out on 26 December 2022 – 30 January 2023 at BPPP Tegal, Central Java. Goldfish hatchery techniques include preparation of spawning facilities, parent selection, broodstock rearing, broodstock spawning, egg hatching, and water quality control. The fertilization rate of the oranda goldfish is 97%, the hatching rate of the oranda goldfish is 91.79%, the survival rate of the larvae of the oranda goldfish is 60.25% and the survival rate of the seeds of the oranda goldfish is 59.46%. The temperature during the breeding activity is 24-33°C, DO at 4-11 mg/l, pH at 6-8, and ammonia at 0-0.25 mg/l. Water quality at the breeding site is good and optimal for goldfish hatchery activities. Water quality control is usually performed by changing the water by 50% of the pond height. 

Full Text:

PDF

References


Andriani, N.D. (2019). Implementasi Algoritma FP-Growth dalam Market Basket Analysis untuk Menganalisis Pola Belanja Konsumen Pada Data Transaksi Penjualan (Doctoral dissertation, Muhammadiyah University, Semarang).

Ayer Y, Mudeng J, Sinjal H. (2015). Daya Tetas Telur dan Sintasan Lara dari Hasil Penambahan Madu pada Bahan Pengencer Sperma Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Jurnal Budidaya Perairan, 3 (1): 149 -153.

Direktorat Jenderal Perikanan Budidaya (DJPB). (2018). Laporan Kinerja DJPB 2018. https://kkp.og.id/. Diakses pada 16 Januari 2020 pukul 21.45 WIB

Direktorat Jenderal Perikanan Budidaya (DJPB). (2019). Laporan Kinerja DJPB Triwulan III 2019. https://kkp.og.id/. Diakses pada 16 Januari 2020 pukul 21.55 WIB

Fadli. A, Nuraini, dan Alawi. H. (2016). Pengaruh Pemberian Jenis Pakan Yang Berbeda Terhadap Mutu Gonad Calon Induk Ikan Ingir-Ingir (Mytus nigricep). Skripsi. Riau. Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan Universitas Riau : 92 halaman.

Fajrin, C. N., & Buwono, I. D. (2012). Penambahan Ekstrak Tauge Dalam Pakan Untuk Meningkatkan Keberhasilan Pemijahan Ikan Koki (Carassius auratus). Jurnal Perikanan Kelautan, 3(3).

Hui, W., Xiaowen, Z., Haizhen,W., Jun, Q., Pao, X., & Ruiwei, L.(2014).Joint Effect of Temperature, Salinity and pH on the Percentage Fertilization and Hatching of Nile tilapia (Oreochromisniloticus). Aquaculture Research :45(2): 259–269.

Laila, K., & Purwasih, J. (2020). Pengaruh substrat yang berbeda terhadap pemijahan ikan koki oranda (Carrasius auratus Linnaeus). Jurnal Pionir, 6(2).

Manurung, S., & Basuki, F. (2017). Pengaruh Lama Perendaman Hormon Tiroksin terhadap Daya Tetas Telur, Pertumbuhan, dan Kelangsungan Hidup Larva Ikan Mas Koki (Carrasius auratus). Journal of Auaculture Management and Technology, 6(4), 202-211.

Marbun, T.P. (2015). Pembenihan Ikan Koki (Carassius auratus) dengan Menggunakan Berbagai Substrat. Aquacoastmarine ; 7 (2): 12

Maulana, M. R., Dewiiyanti, I., & Karina, S. (2019). Aplikasi Ekstrak Daun Jarak Pagar (Jatropha curcae) pada Telur Ikan Mas Koki (Carrasius auratus) untuk Mencegah Serangan Jamur. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Kelautan Perikanan Unsyiah, 4(1).

Penyuluhan Perikanan dan Kelautan. (2011). Pembenihan Ikan Hias Mas Koki (Carassius auratus). Jakarta. Plantamor. 2008. Kiapu (Pistia stratiotes L). Diakses Tanggal : 10 Mei 2018.

Rosid, M.M., Yusanti, I.A., Mutiara, D. (2019). Tingkat Pertumbuhan Dan Kecerahan Warna Ikan Komet (Carassius Auratus) Dengan Penambahan Konsentrasi Tepung Spirulina sp Pada Pakan. Jurnal Ilmu-ilmu Perikanan dan Budidaya Perairan.14(1):37- 44.

Rustidja. 1997. Pembenihan Ikan-Ikan Tropis. Fakultas Perikanan Universitas Brawijaya. Malang.

Sandi, F., & Nursyahran, N. (2021). Pengaruh Suhu Terhadap Kualitas Telur Ikan Koki (Carassius auratus). Lutjanus, 26 (1), 1-8.

Sholichin, I., Haetami, K., Suherman, H., & Priyadi, A. (2012). Pengaruh penambahan tepung rebon pada pakan buatan terhadap nilai chroma ikan koki (Carassius auratus). Jurnal Perikanan Kelautan, 3(4).

Sinjal, H. (2011). Pengaruh Substrat Ijuk dan Hydrilla sp. Terhadap Derajat Pembuahan dan Penetasan Telur Ikan Mas. Jurnal Perikanan dan Kelautan Tropi. Vol 7 No 1. Program Studi Budidaya Perairan. Fakultas Perikanan dan Kelautan. Universitas Ram Ratulangi Manado. Manado.

Yufika, S., Harris, H., & Anwar, S. (2019). Penggunaan Substrat yang Berbeda terhadap Fekunditas, Derajat Penetasan dan Kelangsungan Hidup pada Pemijahan Ikan Maskoki (Carrasius auratus). Jurnal Ilmu-ilmu Perikanan dan Budidaya Perairan, 14(2).




DOI: https://doi.org/10.35308/ja.v7i1.7516

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.