KECERAHAN WARNA IKAN KOI (Cyprinus carpio L.) PADA PEMBERIAN KOMBINASI TEPUNG KULIT BUAH NAGA MERAH (Hylocereus polyrhizus) DAN MANGGIS (Grancinia mangostana L.)

Baiq Rizki Amalia, Salnida Yuniarti Lumbessy, Rizki Salnida Dewi

Abstract


This study aims to analyze the effect of the combined use of dragon fruit peel flour (TKBNM) and mangosteen (TKBM) in feed on the brightness of koi fish color. The research was conducted for 50 days, in the Laboratory of fish production and reproduction at Mataram University using an experimental method with a complete randomized design (CRD) consisting of 4 treatments and 3 replications, namely: A: 100% pellets (control), B: 90% pellets + 5% TKBNM + 5% TKBM, C: 80% pellets + 10% TKBNM + 10% TKBM, and D: 70% pellets + 15% TKBNM + 15% TKBM. Test parameters included carotenoid content, fish color brightness, absolute weight, absolute length, specific growth rate, feed conversion ratio, feed utilization efficiency and survival and water quality. Data were analyzed using Analysis of Variance (ANOVA) and followed by Duncan's test. The results showed that the addition of red dragon fruit peel and mangosteen flour to commercial feed can increase the brightness of koi fish color and can affect specific growth rate and absolute weight. The addition of red dragon fruit peel flour and mangosteen as much as 5% provides the same ability as commercial feed in increasing the specific growth rate and absolute weight of koi fish which is 0.94% / day and 0.42 g which is supported by the carotenoid content of koi fish of 9.67 µmol / g, Redness (a *) value of 8.47 Yellowness (b *) of 8.03, Lghtness (L *) of 56.24 and Hue of 40.


Full Text:

PDF

References


Agustono, A., Hadi, M., & Cahyoko, Y. (2009). Pemberian Tepung Limbah Udang yang Difermentasi dalam Ransum Pakan Buatan Terhadap Laju Pertumbuhan, Rasio Konversi Pakan Dan Kelangsungan Hidup Benih Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan, 1(2), 157-162.

Aulia, D. D., & Wulan, Z. (2015). Pemeriksaan Kandungan Betakaroten pada Buah Naga Merah dan Buah Naga Putih dengan Metode Spektrofotometri Visibel. In Prosiding Seminar Nasional dan Workshop Perkembangan Terkini Sains Farmasi dan Klinik (Vol. 5, pp. 6-7

Budi, S. dan Mardiana, M. (2021). Peningkatan Pertumbuhan Dan Kecerahan Warna Ikan Mas Koi Cyprinus Carpio Dengan Pemanfaatan Tepung Wortel Dalam Pakan Increased Growth and Color Brightness of Koi Carp Cyprinus carpio by Utilization of Carrot Flour in Feed. 3(2), 45–49.

Efianda, T. R., Yusnita, Y., Najmi, N., Ananda, K. R., & Saputra, F. (2020). Pengaruh Kulit Buah Naga (Hylocereus Polyhizus) Dalam Pakan Terhadap Kinerja Produksi Ikan Koi (Cyprinus carpio). Jurnal Perikanan Tropis, 7(2), 107. https://doi.org/10.35308/jpt.v7i2.1915

Fahrizal, A., & Nasir, M. (2017). Pengaruh Penambahan Probiotik Dengan Dosis Berbeda Pada Pakan Terhadap Pertumbuhan Dan Rasio Konversi Pakan (FCR) Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Median: Jurnal Ilmu Ilmu Eksakta, 9(1), 69-80.

Fathurrahman, F., Junaidi, M., & Bagus Dwi Hari Setyono, B. D. (2020). Efektivitas Penambahan Bubuk Kulit Pisang Pada Pakan Buatan Terhadap Kecerahan Warna Pada Ikan Nemo (Amphipriion cellaris). Jurnal Perikanan, 10(2), 112-122.

Fitriana, N., Subamia, I. W., & Wahyudi, S. (2013). Pertumbuhan dan Performansi Warna Ikan Mas Koki (Carassius sp.) Melalui Pengayaan Pakan Dengan Kepala Udang. Al-Kauniyah: Jurnal Biologi, 6(1), 1-12

Kalidupa, N., Agus. K. & Indriani, N. (2018). Studi Pemanfaatan Tepung Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus) dalam Pakan Terhadap Pewarnaan Ikan Mas Koi (Cyprinus carpio L .). Media Akuatika, 3(1), 590–597.

Mulyani, Y. S., & Fitrani, M. (2014). Pertumbuhan Dan Efisiensi Pakan Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Yang Dipuasakan Secara Periodik. Jurnal Akuakultur Rawa Indonesia, 2 (1), 1-12.

Mustofa, A., Hastuti, S., & Rachmawati, D. (2018). Pengaruh Periode Pemuasaan Terhadap Efisiensi Pemanfaatan Pakan, Pertumbuhan Dan Kelulushidupan Ikan Mas (Cyprinus carpio). Pena Akuatika: Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan, 17(2).

Nacing, N., Ari, I., Sri, R, R, P., Dan Aminullah. (2021). Profil Gelatinisasi dan Sifat Fisik Tepung Campolay Masak Penuh dan Lewat Matang (Pouteria campechiana). Jurnal Argoindustri Halal. Vol 7 (1) : 25-34

Nazhira, S., Safrida, & Sarong, M. A. (2017). Pengaruh Penambahan Tepung Labu Kuning (Cucurbita Moschata D.) Dalam Pakan Buatan Terhadap Kualitas Warna Ikan Maskoki (Carassius Auratus). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Fakultas Keguruan Dan Ilmu Pendidikan Unsyiah, 2(1), 78–89.

Ningsi, S. W., Kurnia, A., & Nur, I. (2018). Pengaruh Penambahan Tepung Kulit Buah Manggis ( Garcinia mangostana L. ) Terhadap Tingkat Kecerahan Warna Ikan Nemo. Media Akuatika, 3(1), 564–571. http://ojs.uho.ac.id/index.php/JMA/article/view/4380

Nirmala, K., Hastuti, Y. P., & Yuniar, V. (2012). Toksisitas Merkuri (Hg) Dan Tingkat Kelangsungan Hidup, Pertumbuhan, Gambaran Darah, Dan Kerusakan Organ Pada Ikan Nila Oreochromis niloticus. Jurnal akuakultur indonesia, 11(1), 38-48.

Pratama, D. R., Maharani, H. W., dan Yulianto, H. (2018). Pengaruh Warna Wadah Pemeliharaan Terhadap Peningkatan Intensitas Warna Ikan Guppy (Poecilia reticulata). e-Journal Rekayasa dan Teknologi Budidaya Perairan, 7(1) : 775 - 781

Putra, M. A. D., Lumbessy, S. Y., & Setyowati, D. N. A. (2022). Penambahan Tepung Bayam Merah (Amaranthus tricolor L.) Pada Pakan Untuk Meningkatkan Kualitas Warna Ikan Koi (Cyprinus carpio L). Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan, 13(2), 134-146.

Rochmawati, N. (2019). Pemanfaatan Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus Polyrhizus) Sebagai Tepung Untuk Pembuatan Cookies. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 7(3), 19-24.

Sari V.O., Boedi H. & Prijadi, S. (2012). Pengaruh Variasi Jenis Makanan Terhadap Ikan Karang Nemo (Amphiprion ocellaris Cuvier, 1830) Ditinjau Dari Perubahan Warna, Pertumbuhan Dan Tingkat Kelulushidupan. 3(2), 134–143.

Sartikawati, S., Junaidi, M., & Damayanti, A. A. (2020). Efektivitas Penambahan Tepung Buah Labu Kuning Pada Pakan Ikan Terhadap Peningkatan Kecerahan Dan Pertumbuhan Ikan Badut (Amphipriion ocellaris). Jurnal Kelautan: Indonesian Journal of Marine Science and Technology, 13(1),24–35. https://doi.org/10.21107/jk.v13i1.5940

Simamora, S. D., Febri, S. P., & Rosmaiti, R. (2021). Pengaruh Dosis Probiotik Em-4 (Effective Mikroorganisme-4) dalam Pakan Komersil terhadap Peningkatan Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Ikan Patin Siam (Pangasisus hypophthalmus). Acta Aquatica: Aquatic Sciences Journal, 8(3), 131-137

Sinaga, A,S. 2019. Segmentasi Ruang Warna L*a*b*. Jurnal Mantik Penusa. Vol 3 (1) : 43-46.

Soleha, A. R., Lumbessy, S. Y., & Azhar, F. (2022). Pemanfaatan campuran tepung bunga Marigold (Tegates sp.) dan tepung labu kuning (Cucurbita moscahata D.) pada budidaya ikan mas koki (Carassius auratus). e-Journal BUDIDAYA PERAIRAN, 10(2), 144-156.

Solihah, R., Buwono, I. D., & Herawati, T. (2015). Pengaruh Penambahan Tepung Labu Kuning Dan Tepung Kepala Udang Terhadap Peningkatan Kualitas Warna Ikan Mas Koki (Carassius auratus). Jurnal Perikanan Kelautan, 6 (2 (1)).

Standar Nasional Indonesia (SNI). (2017). Syarat Mutu Kualitas Air Ikan Koi (Cyprinus carpio) Jakarta (ID): SNI 7734-2017

Sukarman.,dan R. Hirnawati. 2014. Alternatif Karotenoid Sintetis (Astaxantin) Untuk Meningkatkan Kualitas Warna Ikan Koki (Carassius auratus).Widyariset. Vol. 17(3): 333–342

Suksamran S., Suwannapoch N., Ratananukul P., Aroonlerk N., Suksamrarn A., 2003, Xanthones from the green fruits hulls of Garcinia mangostana, J Nat Prod, 65 (5) : 761-3

Susantie, D., & Manurung, U. N. (2021). Potensi Tepung Kulit Buah Manggis (Garcinia Mangostana L) Untuk Meningkatkan Pertumbuhan Dan Kelangsungan Hidup Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Jurnal Ilmiah Tindalung, 7(1), 19-27.

Waladi W, Johan VS, Hamzah F. (2015). Utilization of Red Dragon Fruit Peel (Hylocereus polyhizus) As an Additive in The Making of Ice Cream. Jom Faperta. 2 (1).

Wicaksono, R. (2013). Pengukuran Kecernaan Lemak Kasar, Bahan Organik Dan Energi Pada Pakan Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Dengan Menggunakan Teknik Pembedahan (Doctoral Dissertation, Universitas Airlangga)

Yasir, I., & Qin, J. G. (2010). Effect of dietary carotenoids on skin color and pigments of false clownfish, Amphiprion ocellaris, Cuvier. Journal of the World Aquaculture Society, 41(3), 308-318.




DOI: https://doi.org/10.35308/ja.v7i2.8261

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.