ANALISA NILAI TEGANGAN PATAH RANTAI JENIS ROLLER AKIBAT ADANYA DEFORMASI

Herry Darmadi, Maraghi Muttaqin, Darni Paranita, Tommy Frans Simbolon

Abstract


The chain is a series of links or rings that are connected or fixed so that they form vertically. Chains are used to move luggage or as a substitute for additional strength. One of the most commonly used chains is made of the hardest metal, steel. One is a chain roller mounted on an empty coil conveyor. This conveyor serves to carry empty coils to the shelter. The chain also plays a role in the distribution of materials from one place to another to make it more efficient. In this study, the authors tested five chain materials to determine the breaking stress and the factors that influence chain breaking. After the authors tested the steel chain material, the value of the chain tensile stress (σB), based on the test results after averaged was 880 Kgf/cm2, and the chain fracture stress (σF) after averaged was 764. is Kgf/. the average strain on the chain (ԑ) is 8.9°. Causes of chain breaks are overload, fatigue, improper heat treatment, improper design and manufacture, and lack of maintenance.


Full Text:

PDF

References


Firmantara, I.A., Hanafi, Hannats, M., &Henryranu, Barlian, P(2018). Pelumasan Rantai Otomatis Pada Roller Chain Conveyor Menggunakan Metode Regresi Linear, Jurnal Pengembangan Teknologi Informasi dan Ilmu Komputer, 2(8): 2771-2780.

Priyantoro, D., Sujitno, T., Pribadi, B., & Arif, A, N, Z (2016). PERLAKUAN PERMUKAAN PADA ROLLER RANTAI DENGAN METODE PLASMA CARBURIZING DARI CAMPURAN GAS He DAN CH4 PADA TEKANAN 1,8 mbar, Jurnal Forum Nuklir (JFN) 10(2): 71-74.

Hawini, H., Lendra, Waluyo, R., (2018). ANALISIS RANTAI PASOK BAJA RINGAN DI KOTA PALANGKA RAYA, Jurnal Teknika, 2(1): 13-23.

Putri, P, F., Marimin., Yuliasih, I., (2020). PENINGKATAN EFEKTIVITAS DAN EFISIENSI MANAJEMEN RANTAI PASOK AGROINDUSTRI BUAH: TINJAUAN LITERATUR DAN RISET SELANJUTNYA, Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 30(3): 338-354.

Didik, E., Mardjuki., Jumiadi., (2015). ANALISA PENGARUH DEFORMASI PLASTIS TERHADAP STRUKTUR MIKRO DAN KEKERASAN PADA BAJA ST 42, TRANSMISI, 11(1): 19-26

Juwarin., Aritonang, MOS., S, Suyadi, D., (2008) PENGARUH DEFORMASI BERTAHAP ROLLING TERHADAP KEKERASAN BAJA TAHAN KARAT AUSTENITIK 304 UNTUK KEPERLUAN KONSTRUKSI, Jurnal Menara Jurusan Teknik Sipil FT.UNJ 3(2): 26-35.

Adriano DSDY & Gatot S, (2018). ANALISA UJI TARIK DAN METALOGRAFI SIFAT MEKANIK BESI TUANG KELABU (FC-20) DENGAN PROSES HEAT TREATMENT, Jurnal PROTON, 10 (1): 25-29.

Budiman, Haris,. (2016), ANALISIS PENGUJIAN TARIK (TENSILE TEST) PADA BAJA ST37 DENGAN ALAT BANTU UKUR LOAD CELL, Jurnal J-Ensitec, 3(1): 9-13

Tambunan, F, W., Budiarto, U., Santoso, AWB., (2019). Analisa Kekuatan Tarik, Kekuatan Puntir, Kekerasan, dan Mikrografi Baja ST 60 Sebagai Bahan Poros Propeller Setelah Proses Normalizing dengan Variasi Waktu Penahanan Panas (Holding Time), Jurnal Teknik Perkapalan, 7 (2): 138-144

Ruzzuqi, R., Maryanto, ET., Rahmat, A,. (2022). KUAT TARIK BAJA TULANGAN POLOS (STUDI KASUS: PT. GHODY BIMANTARA MANDIRI), Jurnal METIKS, 2(1): 9–14

Salahudin, X., Ihza, Y., Pramono, C., Widodo, S., (2021), ANALISIS KEKUATAN TARIK BAJA KARBON RENDAH HASIL PENGELASAN SMAW DENGAN VARIASI BENTUK KAMPUH LAS, Journal of Mechanical Engineering, 5 (1): 8-14

Jagad, MSN., Utami, NPE., Pratiwi, DK., (2021), ANALISIS KERUSAKAN PADA CHAIN LINK APRON FEEDER, JURNAL REKAYASA MESIN, 21(2): 61-66

Amir, Murtalim, Apriyanto c, M., Rahman, A, M., Alfarez, A., (2020). ANALISIS KERUSAKAN PADA RANTAI CONVEYOR, Jurnal Buana Ilmu, 5(1): 224-235.

Imam Basori., (2014). Analisa Kekuatan Tarik Baja Konstruksi Bj 44 Pada Proses Pengelasan SMAW dengan Variasi Arus Pengelasan, Jurnal Konversi Energi dan Manufaktur, 2: 72-76.

Romadhan, R, A,. Nugroho, W, A,. Suwanda, Totok,. Wilza, Romi,. (2019). Sifat Tarik dan Struktur Mikro Sambungan Las Gesek Tak Sejenis Baja-Tembaga, 3(1): 20-27.




DOI: https://doi.org/10.35308/jmkn.v9i2.8371

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.