TINGKAT KESUKAAN BAKSO IKAN BERBAHAN BAKU DAGING IKAN PELAGIS KECIL

Junianto Junianto, Indrawan Aufa, Khansa Banafsaj, Hanna Zakira

Abstract


One of the most abundant fish resources in Indonesian waters. Almost all small pelagic fish caught landed in Indonesia are consumed locally because the price is relatively cheap and tastes good, so it is thought that their contribution to meeting the community's need for protein from fish is very real (Fauziah 2010). In Indonesia, there are various methods of processing fish, one of which is making fish balls. The aim of this research was to determine the level of preference for fish meatball products for small pelagic fish meat types. The method used was experimental research with treatment of 3 types of small pelagic fish meat, namely flying fish, mackerel and trevally. The parameters observed are the level of preference based on organoleptic characteristics which include appearance, aroma, texture and taste. The analysis used is Friedman analysis followed by a multiple comparison test if there are differences between treatments. The best decision making is done using the Bayes method. From the research results, it can be concluded that the fish meatballs with the three treatments were not significantly different.


Full Text:

PDF

References


Annisa, S., Darmanto, Y. S., dan Amalia, U. 2017. Pengaruh Perbedaan Spesies Ikan Terhadap Hidrolisat Protein Ikan dengan Penambahan Enzim Papain. Jurnal Saintek Perikanan, 13(1): 24-30

Ardianti, Y., Handito, D.,Sri Widyastuti, Rosmilawati, Saptono W. 2018. Pengaruh Penambahan Karagenan Terhadap Sifat Fisik Dan Organoleptik Bakso Ikan Tongkol (Euthynnus affinis). AGROTEKSOS, 1(3) : 159-166.

Arianto, M,F. 2020. Potensi Wilayah Pesisir Di Negara Indonesia. Jurnal Geografi. 20(20).

Astawan, Made.2008.Sehat dengan hidangan hewani.Jakarta: Penebar Swadaya.

Astawan. 2005. Info Teknologi Pangan Department of Food Science and Technology Faculty of Agricultural Technology and Enginering, Bogor Agricultural Universitas

Astuti RT, Darmanto YS, Wijayanti I. 2014. Pengaruh Penambahan Isolat Protein Kedelai Terhadap Karakteristik Bakso Dari Surimi Ikan Swangi (Priacanthus tayenus). Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan.3(3):47-54

Ayu, L,S., B. Setha, C. R. M. Loppies.2023. "Quality Comparison of Meatball Made from Switches of Yellow Fin Tuna (Thunnus sp.) and Indian Scad (Decapterus russelli) With Addition of Carrots." Agrikan Jurnal Agribisnis Perikanan 16(1). 60-67.

Badan standardisasi nasional. 2015b. “sni 2346-2015 pedoman pengujian sensori pada produk perikanan.”

Darmadi, N. M., Pandit, I. G. S., & Sugiana, I. G. N. (2019). Pengabdian Kepada Masyarakat (PKM) Nugget Ikan (Fish Nugget). 2). 2(1), 18-22.

Faisal Anwar, M., Rambe, A., & Aslami, N. (n.d.). Peran Pertanian Di Indonesia Dalam Memasuki Perdagangan Internasional. JOSR: Journal of Social

Fauziah, S.2010.Densitas Ikan Pelagis Kecil Secara Akustik di Laut Arafura. Jurnal Penelitian Sains. 13(1).

Fréon P, Cury P, Shannon L, Roy C. 2005. Sustainable Exploitation of Small Pelagic Fish Stocks Challenged by Environmental and Ecosystem Changes: A Review. Bulletin of Marine Science, LXXVI(2): 385–462.

Gafa B, Bahar S, Karyana. 1993. Potensi Sumber Daya Perikanan di Perairan Laut Flores dan Selat Makassar. Jurnal Penelitian Perikanan Laut LXXII: 43-53.

In-in H, Meilanny B.S, Efri M & Ima S.S.(2018).Pemberdayaan pengrajin “pindang cue” desa Jayalaksana melalui teknik pengemasan. Jurnal Aplikasi Ipteks untuk Masyarakat. 7(1) : 14-18.

Irmawan, S. 2009. Status Perikanan Ikan Kembung di Kabupaten Barru. Laporan Penelitian. Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan, Universitas Brawijaya Malang

Kahiking, T., Ansar, N. M., dan Cahyono. E. 2020. Nilai Organoleptik Bakso Ikan Layang (Decapterus russelli), Ikan Kuniran (Upeneus moluccensis) dan Ikan Nila (Orechormis niloticus). Jurnal Ilmiah Tindalung, 6(2): 67-72

Kartika, Y., Komariah, K., Surip, A., Saputra, R., dan Ali, I. 2022. Implementasi Algoritma Naive Bayes Untuk Prediksi Persediaan Barang Rotan. Jurnal Ilmiah Informatika dan Komputer, 4(1): 33-40

Lubis, A. R., Yusfiani, M., Diana, y., dan Harahap, M. 2022. Penyuluhan dan Pelatihan Pembuatan Bakso Daging Ikan Kepada Ibu Rumah Tangga Kota Tanjungbalai. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat 3(2) p-ISSN 2716-4861.

Mardesci, H., dan Imaryana. 2021. Karateristik Organoleptik Bakso Ikan Gabus dengan Penambahan Pati Jagung dan Tepung Tapioka. Jurnal Marinade, 4(1): 16-23

Mussayadah, N., Abdiani, I. M., Imra, I., Awalin, S. N., Awaludin, A., dan Pakpahan, N. 2020. Evaluasi Sensori Bakso Ikan Gulamah (Johnius spp.) dengan Penambahan Karaginan. Jurnal Teknologi Pengolahan Pertanian, 2(2): 20-26

Negara, J. K., Sio, A. K., Rifkhan., Arifin, M., Oktaviana, A. Y., Wihansah, R. R. S., Yusuf, M. 2016. Aspek Mikrobiologis serta Sensori (Rasa, Warna, Tekstur, Aroma) pada Dua Bentuk Penyajian Keju yang Berbeda. Jurnal Ilmu Produksi dan Teknologi Hasil Peternakan, 4(2): 286-290

Pet-Soede C, Machiels MAM, Stam MA, van Densen WLT. 1999. Trends in an Indonesian coastal fi shery based on catch and effort statistics and implications for perception of the state of the stocks by fi sheries offi cials. Fish. Res. XLII : 41-56.

Poernomo, D., Suseno, S,H., Subekti, B,P.,2013. Karakteristik Fisika Kimia Bakso Dari Daging Lumat Ikan Layaran (Istiophorus orientalis). Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia.16(1).

Rossa IM, Nurlaela L. 2018. Keamanan pangan ikan asin di Desa Labuhan Kecamatan Brondong Kabupaten Lamongan. E-Journal Boga. 7(2): 174-155.

Salman, Y., Syainah, E., dan Rezkiah. 2018. Analisis Kandungan Protein Zat Besi dan Daya Terima Bakso Ikan Gabus dan Daging Sapi. Jurnal Kedokteran dan Kesehatan 14(1), 63-73.

Sarih, L., Rokimi., Kuciyana, S., Riyana, E., Sujono., Hermanto, N., dan Faiz, A. 2021. Olahan Bakso Ikan Sebagai Pemanfaatan Hasil Laut Kelurahan Paoman. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(2): 95-104

Siregar, R. R., Wisudo, H. S., Nurani, W. T., dan Suseno, S. H. 2020. Karateristik Mutu dan Keamanan Ikan Kembung (Rastrelliger sp.) Pada Pasar Domestik di DKI Jakarta. Jurnal Ilmu-Ilmu Perairan, Pesisir, dan Perikanan 9(3) 393-402.

Soccol, M.C.H. & Oetterer, M. 2003. Seafood as functional foods. Brazilian archives of' Biology and Technology. An International Journal. 46(3), 443-454.

Styaningrum, S. D., Sari, P. M., Puspaningtyas, D. E., Nidyarini, A., dan Anita, T. F. 2023. Analisis Warna, Tekstur, Organoleptik serta Kesukaan pada Kukis Growol dengan Variasi Penambahan Inulin. Jurnal Ilmu Gizi Indonesia, 6(2): 115-124.

Sugeng Hadinoto, Joice P. M. Kolanus. (2017). Evaluasi Nilai Gizi dan Mutu Ikan Layang(Decapterus sp) Presto dengan Penambahan AsapCair dan Ragi. Majalah BI, 22–30.

Syafitri, Metusalach, dan Fahrul. 2016. Studi Kualitas Ikan Segar Secara Organoleptik yang Dipasarkan di Kabupaten Jeneponto. Jurnal IPTEKS, 3(6): 544-552

Syarifah, A., Muslim, M. A. 2015. Pemanfaatan Naive Bayes untuk Merespon Emosi Kalimat dari Kalimat Berbahasa Indonesia. Journal of Mathematics. 4(2). ISSN 3252-6943.

Tandiraqpaq, W., Gobel, M., Loulembah, F., dan Nur’Aidah, N. 2023. Pengaruh Berbagai Penggunaan Bubuk Kulit Telur dan Abu Gosok terhadap Kualitas Fisik dan Organoleptik Telur Ayam Ras Asin. Jurnal Ilmiah AgriSains, 24(2): 68–76

Tarigan, N. 2020. Mutu Bakso Ikan Kakap (Lutjanus bitaeniatus) dengan Penambahan Bubur Rumput Laut (Euchema cottoni). Jurnal Ilmu-ilmu Pertanian, 4(2): 128-135

Telussa, R. F. (2016). Kajian Stok Ikan Pelagis Kecil Dengan Alat Tangkap Mini Purse Seine di Perairan Lempasing, Lampung.

Wattimena ML, Soukotta D, Wenno MR dan Manto Y. 2021. Mutu ikan kuwe (Gnathanodon speciosus) segar yang diberi perlakuan cairan nira aren (Arenga pinnata) hasil fermentasi selama penyimpanan. Jurnal Teknologi Hasil Perikanan 1(1): 1-11.

Wibowo, S. (2006). Pembuatan Bakso Ikan dan Bakso Daging. Penebar Swadaya. Jakarta.

Wibowo, T. A., Untari, D. S., dan Anwar, R. 2021. Tingkat Penerimaan Masyarakat Terhadap Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Segar dengan Habitat yang Berbeda. Jurnal Ilmu Perikanan, 12(1): 72-79

Widodo J. 1997. Review of The Small Pelagic Fisheries of Indonesia. Small Pelagic Resources and Their Fisheries in The Asia-Pacific region. Proceeding of The APFIC Working Party on Marine Fisheries, First Session, 13-16 May 1997, Bangkok, Thailand. RAP Publication 1997/31. p199-226.

Wijayanti, A., Emilyasari, D., Rahmawati, S. H., dan Qulubi, M. H. 2023. Karateristik dan Uji Organoleptik Bakso Ikan Gabus (Channa striata) dengan Penambahan Tepung Porang (Amorphophallus oncophyllus). Jurnal Ilmu Perikanan dan Kelautan, 5(1): 73-82

Winarno, F. G. 2014. Kimia Pangan dan Gizi. Gramedia Pustaka Utama.




DOI: https://doi.org/10.35308/jpt.v11i1.9589

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 Junianto

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.


Jurnal Perikanan Tropis (print ISSN 2355-5564 ;online ISSN 2355-5572), is published by the Faculty of Fisheries and Marine Science Universitas Teuku Umar, Indonesia .
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License