PEMANFAATAN Caulerpa spp. SEBAGAI BAHAN MINUMAN DIVERSIFIKASI BOBA DI GAMPONG COT KECAMATAN SAMATIGA KABUPATEN ACEH BARAT

Hayatun Nufus, M. Ali Sarong, Alaudin Alaudin, Sri Wahyuni, Eka Lisdayanti, Asri Mursawal, M. Agam Thahir, Zulfadhli Zulfadhli

Abstract


This socialization to the community will be carried out in September 2022 in Gampong Cot, Samatiga District, West Aceh Regency. Boba making practice aims to train people in making boba drinks using Caulerpa spp. efforts to improve the regional economy. Implementation of socialization using theory and training with the lecture method. The results of the service can be practiced well, smoothly, structured and successfully involve the Gampong Cot community, the implementation process consists of 4 stages. At the stage of training and mentoring in making ice boba Caulerpa spp. consists of two sessions, namely a theory session and a training session. The theory session contains the presentation of Caulerpa spp. in general and its contents, while the training session contained 1) selection of mature Caulerpa spp to be harvested or collected from the site, 2) milling of Caulerpa spp. become smooth using a blender, 3) mixing Caulerpa spp. with other ingredients, 4) print boba using a printing machine, 5) boil boba, and 6) make boba ice as desired.

Full Text:

PDF

References


Atmadja PS, Kadi A, Sulistijo, Satari R. 1996. Pengenalan Jenis-Jenis Rumput Laut Indonesia. Jakarta: Puslitbang Oseanologi LIPI.

[BPS] Badan Pusat Statistik Kabupaten Aceh Barat. 2021. Kecamatan Samatiga Dalam Angka 2021. Meulaboh, Indonesia.

Burhanuddin. 2014. Respon warna cahaya terhadap pertumbuhan dan kandungan karatenoid anggur laut (Caulerpa racemosa) pada wadah terkontrol. Balik Diwa. 5(1): 8-13.

Cahyanurani AB, Ummah RMR. 2020. Studi kualitas air pada tambak budidaya anggur laut (Caulerpa racemosa) di Balai Besar Perikanan Budidaya Air Payau (BBPBAP) Jepara. Samakia. 11(2): 58-65.

Dimara L, Tuririday H, Yenusi TN. 2012. Identifikasi dan fotodegradasi pigmen klorofil rumput laut Caulerpa racemosa (Forsskal). Biologi Papua. 4(2): 47-53.

Eastspring Investments. 2019. Spring of Life: Boba, Si Manis yang Memanjakan. Jakarta, Indonesia.

Fitri AN, Siregar FM, Pertiwi LB, Safitri D. 2021. Meningkatkan semangat mengonsumsi jus melalui boba. Dinamisia. 5(4): 1009-1013.

Halodoc. 2022. Waspada, 5 Bahaya Sering Konsumsi Minuman Boba. Dikunjungi tanggal 22 September 2022 pada https://www.halodoc.com/artikel/waspada-4-bahaya-sering-konsumsi-minuman-boba.

Kompos.com. 2022. Mengenal Perbedaan Istilah Boba, Bubble Tea, dan Pearl. Diakses tanggal 22 September 2022 pada https://travel.kompas.com/read/2019/10/12/100000327/mengenal-perbedaan-istilah-boba-bubble-tea-dan-pearl?page=all.

Kusumawati I, Diana F, Humaira L. 2018. Studi kualitas air budidaya latoh (Caulerpa racemosa) di perairan Lhok Bubon Kecamatan Samatiga Kabupaten Aceh Barat. Akuakultura. 2(1): 33-43.

Labetubun GR, Matdoan MN. 2015. Keanekaragaman dan pola distrubusi anggur laut (Caulerpa sp) di Desa Letman Kecamatan Kei Kecil Kabupaten Maluku Tenggara. Biopendix. 2(1): 15-19.

Mazni M, Ramses R, Rahmi R, Hendrianto H. 2018. Sensitivitas antibakteria dari tanaman Caulerpa sp. dan Enteromorpha sp. terhadap bakteri Vibrio alginolyticus. Simbiosa. 7(1): 9-23.

Min JE, Green DB, Kim L. 2017. Calories and sugars in boba milk tea: Implications for obesity risk in Asian Pacific Islanders. Food Science and Nutrition. 5(1): 38-45.

Nurjanah JA, Asmara DA, Hidayat T. 2019. Phenolic compound of fresh and boiled sea grapes (Caulerpa sp.) from Tual, Maluku. Food Scientech. 1(1): 31-39.

Razai TS, Putra IP, Idris F, Febrianto T. 2019. Identifikasi, keragaman dan sebaran Caulerva sp sebagai komoditas potensial budidaya Pulau Bunguran, Natuna. Simbiosa. 8(2): 168-178.

Ridhowati S, Asnani. 2016. Potensi anggur laut kelompok Caulerpa racemosa sebagai kandidat sumber pangan fungsional Indonesia. Oseana. 41(4): 50-62.

Safitri RA, Sunarti, Parisudha A, Herliyanti Y. 2021. Kandungan gizi dalam minuman kekinian “boba milk tea”. Gorontalo Journal of Public Health. 4(1): 55-61.

Sunaryo S, Ario R, Fachrul MAS. 2015. Studi tentang perbedaan metode budidaya terhadap pertumbuhan rumput laut Caulerpa. Kelautan Tropis. 18(1): 13-19.

Supriadi S, Syamsuddin R, Abustang A, Yasir I. 2016. Pertumbuhan dan kandungan karotenoid Lawi-Lawi Caulerpa racemosa yang ditumbuhkan pada tipe substrat berbeda. Rumput Laut Indonesia. 1(2): 117-122.

Tapotubun AM. 2018. Komposisi kimia rumput laut (Caulerpa lentillifera) dari perairan Kei Maluku dengan metode pengeringan berbeda. Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia. 21(1): 13-23.

Valentine RY, Tangguda S, Hariyadi DR, Sudiarsa N. 2021. Pertumbuhan dan kandungan klorofil anggur laut (Caulerpa Sp) menggunakan teknik budidaya berbeda. Galung Tropika. 10(1): 82-90.

Veronica MT, Ilmi IMB. 2020. Minuman kekinian di kalangan mahasiswa Depok dan Jakarta. Indonesian Journal of Health Development. 2(2): 83-91.

Yudasmara GA. 2014. Budidaya anggur laut (Caulerpa racemosa) melalui media tanam rigid quadrant nets berbahan bamboo. Sains dan Teknologi. 3(2): 468-473.




DOI: https://doi.org/10.35308/jmk.v6i2.6548

DOI (PDF): https://doi.org/10.35308/jmk.v6i2.6548.g3362

Refbacks

  • There are currently no refbacks.



Marine Kreatif (P-ISSN:2581-2238; E-ISSN: 2745-6900)
Published by Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan Universitas Teuku Umar
web: http://jurnal.utu.ac.id/mkreatif ; email: marinekreatif@utu.ac.id
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.