UPAYA PENINGKATAN PENGETAHUAN GIZI PADA ANAK MELALUI PROGAM KELAS LITERASI DI DESA KUTA PADANG

lili eky nursia, Aulia Artika, Onetusfifsi Putra, Firman Firdauz Saputra, Mardi Fadillah

Abstract


The habit of snacking in children has become a common habit and is found at various socio-economic levels of society. The nutritional literacy class is an educational initiative that aims to increase students' understanding of the nutritional content contained in everyday snacks. The main aim of this activity is to equip students with sufficient knowledge to make wise decisions in choosing food, taking into account the nutritional value contained in it. The method used is counseling. The results show an increase in understanding regarding the nutritional content of snacks. The planned material targets have been successfully achieved.

Full Text:

PDF

References


Puspitasari, A., Putra, W. D., & Amir, H. (2021). Pencegahan Stunting Pada Anak Di Desa Tamangapa Kec. Ma’rang Kab. Pangkep. Idea Pengabdian Masyarakat, 1(1), 05-08.

Devriany, A. (2021). Peningkatan pengetahuan anak sekolah dasar tentang dampak jajan sembarangan bagi kesehatan. Poltekita: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(2), 35-41.

Mitra, M. (2015). Permasalahan anak pendek (stunting) dan intervensi untuk mencegah terjadinya stunting (suatu kajian kepustakaan). Jurnal kesehatan komunitas (Journal of community health), 2(6), 254-261.

Sembiring, N., & Ampera, D. (2018). Presepsi Siswa Tentang Makanan Sehat Dengan Pemilihan Jajanan Di Sekolah Dasar. Jurnal Pendidikan Teknologi dan Kejuruan, 20(1), 6-14.

Kusumayanti, D. K. D., & Herawati, D. M. D. M. D. (2021). Asupan gizi dan pola makan anak stunting usia 12-23 bulan di desa lokasi khusus (Lokus) Kabupaten Cirebon. Gizi Indonesia, 44(2), 167-176.

Arba Apriliyana, B. (2023). PENGARUH PENDIDIKAN KESEHATAN TERHADAP PENGETAHUAN TENTANG JAJANAN SEHAT PADA SISWA KELAS I DAN II DI SDN KARANGREJO 1 KECAMATAN KARANGREJO KABUPATEN MAGETAN (Doctoral dissertation, STIKES BHAKTI HUSADA MULIA MADIUN).

Syarifuddin, S., Ponseng, N. A., Latu, S., & Ningsih, N. A. (2022). Edukasi jajanan sehat pada anak usia sekolah. SELAPARANG: Jurnal Pengabdian Masyarakat Berkemajuan, 6(1), 316-320.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 lili eky nursia, Aulia Artika, Onetusfifsi Putra, Firman Firdauz Saputra, Mardi Fadillah