Knowledge Study, Income Level and Socio-Culture of the Nutritional Status of toddler

Marniati Marniati, Enda Silvia Putri, Susy Sriwahyuni, Khairunnas Khairunnas, Maiza Duana

Abstract


Toddler Nutrition Status Is a state of balance or manifestation of nutrition in the form of certain variables. The high incidence of malnutrition in Suka Makmue Subdistrict is centered as the main target in improving nutrition. The objective is to analyze the Knowledge Study of Income and Social Culture Level of Toddler Nutrition status in Blang Muling Village, Suka Makmue Subdistrict, Nagan Raya Regency. This type of research is Analytical Surveys with cross-sectional approach. The total number of samples is 33 mothers of toddlers. Univariate and Bivariate analyzes were further tested with Chi Square. The results after a deeper study of the three variables have an influence on the nutritional status of children under five namely Knowledge (Pvalue 0,000 <α 0.05), income level (Pvalue 0.001 <α 0.05), and socio-cultural (Pvalue 0.003 <α 0.05) . Suggestion Health workers should be more active in delivering information about the importance of the nutritional status of children under five.

Full Text:

PDF

References


Almatsier, S., 2010.Prinsip Dasar Ilmu Gizi, Jakarta : PT Gramedia Pustaka Utama.

Aminuddi, 2014 Faktor Yang Mempengaruhi Status Gizi Pada Balita Usia 1-4 Tahun Di Wilayah Kerja Puskesmas Rajabasa Indah Kota Bandar Lampung Tahun 2014, Jurnal Ilmu Kedokterandan Kesehatan, Vol 3, No 1 (2016): Volume 3 Nomor 1

Azhari, Hidayati dan Masdawati, 2010.Hubungan Sikap dan Tindakan Ibu dalam Pemenuhan Asupan Makanan dengan Status Gizi pada Balita di Puskesmas Belawa Kabupaten Wajo. Jurnal Ilmiah. Vol. 1 No 2.Politeknik Kesehatan Makassar.

Fajriani, F., Aritonang, E. Y., & Nasution, Z. (2020). Hubungan Pengetahuan, Sikap dan Tindakan Gizi Seimbang Keluarga dengan Status Gizi Anak Balita Usia 2-5 Tahun. Jurnal Ilmu Kesehatan Masyarakat, 9(01), 1–11. https://doi.org/10.33221/jikm.v9i01.470

Fitriani, 2011.Perilaku Manusia. Salemba Medika, Jakarta.

Gusrianti, G., Azkha, N., & Bachtiar, H. (2020). Analisis Faktor yang Berhubungan dengan Status Gizi Balita di Kelurahan Limau Manis Selatan Wilayah Kerja Puskesmas Pauh Kota Padang. Jurnal Kesehatan Andalas, 8(4). https://doi.org/10.25077/jka.v8i4.1126

Hanim, B. (2020). Faktor Yang Memengaruhi Status Gizi Balita Di Wilayah Kerja Puskesmas Sidomulyo Kota Pekanbaru. JOMIS (Journal of Midwifery Science), 4(1), 15–24. https://doi.org/10.36341/jomis.v4i1.1118

Hayuningtyas, R. D., Laila, S. F. N., & Nurwijayanti, N. (2020). Analysis of Factors Affecting the Development of Children of Toddler Ages Assessed from History of Infection Diseases, Nutritional Status and Psychosocial Stimulation in Ponorogo Regency. Journal for Quality in Public Health, 3(2), 341–347. https://doi.org/10.30994/jqph.v3i2.82

Hidayah, N., & Marwan, M. (2020). Upaya Pemberdayaan Masyarakat Dalam Menciptakan Generasi Milenial Sadar Gizi Yang Bebas Stunting Melalui Kegiatan 1000 HPK. Journal of Community Engagement in Health, 3(1), 86–93. https://doi.org/10.30994/jceh.v3i1.41

Hungu, 2007.Demografi Kesehatan Indonesia.Grasindo. Jakarta.

Intan, Susanti dan Yuliana.2015. Hubungan Perilaku Ibu dengan Status Gizi Anak Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Nanggalo Padang. Jurnal Kesehatan Andalas. Vol. 4 No.1 : 37-52.

Irwan, Z., Salim, A., & Adam, A. (2020). Pemberian cookies tepung daun dan biji kelor terhadap berat badan dan status gizi anak balita di wilayah kerja Puskesmas Tampa Padang. AcTion: Aceh Nutrition Journal, 5(1), 45. https://doi.org/10.30867/action.v5i1.198

Jumrah Sudirman , Sumarni Mawang , Khalidatul Khair Anwar3, Hijrah, (2020) . Analisis Status Gizi Ibu Hamil berdasarkan Faktor Sosial Budaya di Wilayah Kerja Puskesmas Antang Perumnas, Makassar, Sulawesi Selatan Journal of Healthcare Technology and Medicine Vol. 6 No. 1 April 2020 Universitas Ubudiyah Indonesia e-ISSN : 2615-109X

Khandelwal, N., Mandliya, J., Nigam, K., Patil, V., Mathur, A., & Pathak, A. (2020). Determinants of motor, language, cognitive, and global developmental delay in children with complicated severe acute malnutrition at the time of discharge: An observational study from Central India. PLoS ONE, 15(6). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0233949

Klemen, 2014,Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Status Gizi Baik Dan Gizi Kurang Pada Balita Di Wilayah Kerja Puskesmas Payo Selincah Kota Jambi Tahun 2014, Vol 4 No 1 (2015): Vol 4 No 1 (2015): Vol 4 No 1 (2015): Scientia Journal

Kieso, dkk.2011. Perilaku Kesehatan.Rineka Cipta Jakarta

Kubuga, C. K., Kennedy, G., & Song, W. O. (2020). Food-based indicators are related to iron and iodine deficiencies of mother-toddler dyads during the lean season in northern Ghana. British Journal of Nutrition, 124(1), 92–101. https://doi.org/10.1017/S0007114520000604

Maharani dan Sahara, 2013. Hubungan Pengetahuan dan Sikap Ibu dengan Status Gizi Balita di Desa Karangsono Kecamatan Kwadungan Kabupaten Ngawi. Jurnal Kebidanan Padjadjaran. Vol 2. No 5 : 47-56.

Maksum, A. (2020). The Effect of Eating Food Patterns with Nutritional Status of Age 12 - 24 Months in The Working Area of Pademawu Pademawu District, Pademawu District, Pamekasan District. Journal of Public Health Science Research, 1(1), 19. https://doi.org/10.30587/jphsr.v1i1.1182

Merita, M., Sari, M. T., & Hesty, H. (2017). Merita, M., Sari, M. T., & Hesty, H. (2017). The Positive Deviance of Feeding Practices and Carring With Nutritional Status of Toddler Among Poor Families. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 13(1), 106–112. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 13(1), 106–112. https://doi.org/10.15294/kemas.v13i1.7919

Mubarak, 2018, Analisis Faktor yang Berhubungan dengan Status Gizi Anak Balita di Wilayah Pesisir Kecamatan Soropia, Jurnal Fakultas Kedokteran Universitas Halu Oleo, Volume 5 Nomor 2 Bulan April 2018 E-ISSN: 2443-0218, http://ojs.uho.ac.id/index.php/medula/article/download/4368/3379

Muchlashin, A., & Ansori, T. (2020). Sekolah Balita sebagai Upaya Pendampingan Pengentasan Gizi Buruk pada Balita di Kelurahan Bulak Banteng Surabaya. Amalee: Indonesian Journal of Community Research and Engagement, 1(2), 113–123. https://doi.org/10.37680/amalee.v1i2.330

Notoatmodjo, S., 2012.Metodelogi Penelitian Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.

Notoatmojo, 2012. Promosi Kesehatan dan Perilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.

Profil Dinas Kesehatan Kabupaten Nagan Raya, 2016. Rekapitulasi masalah gizi dan jumlah balita tahun 2012 sampai 2016.

Profil Kesehatan Aceh, 2014. Angka kejadian gizi baik dan buruk balita aceh.Di unduh tanggal 1 November 2015.

Putri, A. S. R., & Mahmudiono, T. (2020). Efektivitas Pemberian Makanan Tambahan (PMT) Pemulihan Pada Status Gizi Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Simomulyo, Surabaya. Amerta Nutrition, 4(1), 58. https://doi.org/10.20473/amnt.v4i1.2020.58-64

Riset Kesehaan Dasar, 2013. Data Angka prevalensi balita gizi buruk, gizi kurang dan gizi lebih di indonesia tahun 2013. Di unduh tanggal 1 November 2015.

Risna Melina Rumahorbo, Nurul syamsiah, M. (2020). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Tumbuh Kembang Balita Di Wilayah Kerja Puskesmas Pancur Batu Kabupaten Deli Serdang Tahun 2019. Chmk Health Journal, 4(April), 158–165.

Sampurno, M. B. T., Kusumandyoko, T. C., & Islam, M. A. (2020). Budaya Media Sosial, Edukasi Masyarakat, dan Pandemi COVID-19. SALAM: Jurnal Sosial Dan Budaya Syar-i, 7(5). https://doi.org/10.15408/sjsbs.v7i5.15210

Sani, M., Solehati, T., & Hendarwati, S. (2020). Hubungan usia ibu saat hamil dengan stunted pada balita 24-59 bulan. Holistik Jurnal Kesehatan, 13(4), 284–291. https://doi.org/10.33024/hjk.v13i4.2016

Setiyaningrum, S. (2020). Hubungan pengetahuan dan sikap ibu keluarga sadar gizi dengan status gizi anak balita 1,2. JIGK (Jurnal Ilmiah Gizi Kesehatan), 1(02), 33–40. Retrieved from http://jurnal.umus.ac.id/index.php/JIGK/article/view/140

Shah, A. C., Sareen, D., & Goyal, D. K. (2020). Clinical and demographic profile of paediatric patients presenting with acute diarrhea. International Journal of Contemporary Pediatrics, 7(5), 1043. https://doi.org/10.18203/2349-3291.ijcp20201635

Supariasa, dkk, 2012.Penilaian stantus gizi. Jakarta: EGC

Sutomo, A, 2010.Makanan Sehat Pendamping ASI.Jakarta : PT. Angromedia Pustaka

Syahmien, M, 2010. Perencanaan dan Pengembangan Sumber Daya Manusia. Jakarta: Rineka Cipta.

Tantri dan Julita, 2012.Hubungan Pengetahuan, Sikap, dan Tindakan Ibu dengan Status Gizi pada Balita Usia 1-5 Tahun di Kelurahan Watonea Wilayah Kerja Puskesmas Katobu Kabupaten Muna. Jurnal Kesehatan. Vol 1. No 2. ISSN : 2302-1721.

Vinda, 2012.Ilmu Gizi Dasar Kesehatan. Salemba Medika. Jakarta.

WHO (World Health Organization). Laporan Gizi Baik dan Buruk Indonesia 2012.Di unduh tanggal 1 November 2015.

Wijoyo, 2010.Pengantar Umum Prilaku Manusia. Graha Ilmu. Jakarta.

Wirda dan Ernawati, 2012.Hubungan Perilaku Keluarga Sadar Gizi dengan Status Gizi Balita Usia 12-59 Bulan di Wilayah Kerja Puskesmas Blangkejeren Kecamatan Blangkejeren Kabupaten Gayo Lues. Jurnal Gizi, Kesehatan Reproduksi dan Epidemiologi. Vol 2. No 2.

Zogara, A. U., & Pantaleon, M. G. (2020). Faktor-faktor yang Berhubungan dengan Kejadian Stunting pada Balita. Jurnal Ilmu Kesehatan Masyarakat, 9(02), 85–92. https://doi.org/10.33221/jikm.v9i02.505




DOI: https://doi.org/10.35308/jns.v1i2.2770

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Managed by Department of Nutrition, Faculty of Public Health

Published by Universitas Teuku Umar ,

Website: http://jurnal.utu.ac.id/JNS/index
Email: jns@utu.ac.id
Phone/Fax: +62-852-7736-5563; E-mail:

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.