Identification of Pathogenic Bacterial Contamination of Salmonella sp. in Fishery Products Using SNI ISO 6579:2015

Nanda Azizah Burhana, Oktarina Surfiyanti, Eva Agustina, Hanik Faizah

Abstract


Indonesia is the largest archipelagic and maritime country in the tropical region with quite large potential for exploiting marine resources, especially in the fisheries sector. Quite a large amount of fishery products are marketed through modern markets and traditional markets in the form of fresh or frozen fish. Poor sanitation and hygiene in the processing and marketing of fishery products often lead to the spread of harmful bacteria, including Salmonella sp. This research aimed to detect Salmonella sp. contamination on five samples of fishery products, namely milkfish, tuna, catfish, shrimp and frog legs using the SNI ISO 6579:2015 method. The results showed that initial enrichment and selective media isolation detected Salmonella sp. in some samples, but biochemical tests ultimately confirmed that all samples were negative. This outcome complies with SNI ISO 6579:2015, which requires that food, including fish, must not contain Salmonella sp.


Keywords


Salmonella sp.; Fishery products; Food safety; SNI ISO 6579:2015

Full Text:

PDF

References


Amalia, R. S. (2022). Cemaran Salmonella Sp. Pada Beberapa Spesies Ikan Konsumsi Yang Dijual Di Wilayah D.I. Yogyakarta. Skripsi. Fakultas Kedokteran Hewan, Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta.

Apelabi, P. C., Wuri, D. A., & Sanam, M. U. E. (2015). Perbandingan Nilai Total Plate Count (TPC) Dan Cemaran Salmonella sp. Pada Ikan Tongkol (Eutynnus sp.) Yang Dijual Di Tempat Pelelangan Ikan (TPI), Pasar Tradisional Dan Pedagang Ikan Eceran Di Kota Kupang. Jurnal Kajian Veteriner, 3(2), 121-137.

Badan Pusat Statistik [BPS]. (2022). Luas Daerah dan Jumlah Pulau Menurut Provinsi, 2022.

Brashears, M. M., Amezquita, A., & Stratton, J. (2001). Validation of Methods Used to Recover Escherichia coli O157: H7 and Salmonella spp. Subjected to Stress Conditions. Journal of food protection, 64(10), 1466-1471.

Effendi, I., & Wijaya, R. (2019). Pelatihan Pembuatan Bakso dan Nuget Ikan Bagi Ibu Rumah Tangga Kampung Minas Barat Kabupaten Siak. Journal of Rural and Urban Community Empowerment, 1(1), 61-66.

Hasanah, U., Safitri, R., Akbardiansyah, A., & Zuriat, Z. (2023). Analisis Kualitatif Bakteri Salmonella sp. Pada Ikan Tuna Sirip Kuning (Thunnus albacares) di Pelabuhan Perikanan Samudra (PPS) Kutaraja Banda Aceh. Jurnal FishtecH, 12(1), 55-61.

Heruwati, E. S. (2002). Pengolahan Ikan Secara Tradisional: Prospek dan Peluang Pengembangan. Jurnal litbang pertanian, 21(3), 92-99.

Keputusan Menteri KKP RI Nomor KEP.45/MEN/2011 tentang Pedoman Umum Minapolitan.

Laheng, S., Putri, D. U., Darmawati, D., Putri, I. W., Adli, A., & Aliyas, A. (2022). Penyuluhan Potensi Komoditas Perikanan Kabupaten Tolitoli Dalam Menumbuhkan Jiwa Kewirausahaan Siswa SMA Negeri 2 Tolitoli. Jurnal Cendekia Mengabdi Berinovasi Dan Berkarya, 1(1), 1-5.

Nissa, L. I. K., Rahayu, Y. P., Mambang, D. E. P., & Daulay, A. S. (2023). Prevalensi Bakteri Salmonella sp. Pada Daging Ayam Potong Di Pasar Tradisional, Pasar Modern, Dan Merek Terkenal Di Kota Medan. Journal of Pharmaceutical and Sciences, 1842-1853.

Pratiwi, L. D. (2018). Kajian Kinetika Pertumbuhan Mikroorganisme dan Kandungan Β-Glukan Selama Fermentasi Tempe Dengan Penambahan Saccharomyces cerevisiae. Skripsi. Fakultas Pertanian, Universitas Lampung.

Putri, Y. P. (2015). Keanekaragaman Spesies Lalat (Diptera) dan Bakteri Pada Tubuh lalat di Tempat Pembuangan Akhir Sampah (TPA) dan Pasar. Dampak, 12(2), 79-89.

Rahayuningtyas, I., Astuti, L. S., Andesfha, E., & Atikah, N. (2022). Isolasi dan Identifikasi Salmonella sp. dan Escherichia coli dalam Rangka Pemetaan Resistensi Antimikroba di Peternakan Ayam Petelur dan Pedagang di 5 Provinsi di Pulau Jawa. In Prosiding.

Sartika D, Erna, M, dan Marliena, L. 2016. Survei Cemaran Mikrobia Dan Mutu Daging Ayam (GallusGallus Domesticus) Segar. Inovasi Dan Pembangunan – Jurnal Kelitbangan, 04(02):162-180.

Susi, A, & Muhammad, G. (2017). Uji Cemaran Air Minum Masyarakat Sekitar Margahayu Raya Bandung Dengan Identifikasi Bakteri Escherichia coli. Indonesian Journal of Pharmaceutical Science and Technology, 4(2), 50

Sutaryana, J. D. (2018). Uji Cemaran Bakteri Salmonella Sp. Dalam Tahu Putih Yang Diproduksi Pada Industri Rumah Tangga Di Naimata. Skripsi. Poltekkes Kemenkes Kupang.

Torrico, M., Casino, P., López, A., Peiró, S., Ríos, M., Ríos, S., & Piqué, N. (2022). Improvement of Mueller-Kauffman Tetrathionate-Novobiocin (MKTTn) Enrichment Medium For The Detection of Salmonella enterica By The Addition Of Ex Situ-Generated Tetrathionate. Journal of Microbiological Methods, 199, 106524.

Wibisono, F. J. (2017). Deteksi Cemaran Salmonella Sp. pada Ikan Bandeng (Chanos chanos) di Pasar Ikan Sidoarjo. Jurnal Kajian Veteriner, 5(1), 1- 10.




DOI: https://doi.org/10.35308/jlik.v%25vi%25i.10675

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2025 Nanda Azizah Burhana, Oktarina Surfiyanti, Eva Agustina, Hanik Faizah

                                 Jurnal Laot Ilmu Kelautan 
                    e-ISSN: 2684-7051  I  DOI: 10.35308
Jl. Alue Peunyareng, Ujong Tanoh Darat, Meureubo, Kabupaten Aceh Barat, Aceh 23681, Indonesia
(0655) 7110535 l +6285361163215 l +6282268863033
License Creative Commons is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License